A rágcsálók

A rágcsálók

Hazánkban a leggyakoribb rágcsáló kártevők a vándorpatkány és a házi egér. Mindkét rágcsáló szorosan kötődik a civilizációhoz, élőhelyüket az emberek környezetében alakítják ki. Betegségeket terjesztenek, emellett gazdasági kártételük is komoly mértékű. Irtásukat jogszabály írja elő.

A vándorpatkányok legfőbb élőhelye a szennyvízcsatorna-hálózat. Egy látszólag patkánymentes városban is, kiadós esőzés, vagy áradás után tömegesen bújnak elő a patkányok a csatornahálózatból, de többnyire rejtett életmódot folytatnak, csak táplálékszerzés céljából jönnek a felszínre, főleg éjszaka. Gyorsan szaporodnak, egy év leforgása alatt akár hat-nyolc generáció is megszülethet, egy alomban pedig akár 20 utód is lehet!

A házi egerek szintén az emberközeli helyeket kedve lik, hiszen így találnak a legkönnyebben táplálékot. Éjszakai állatok, nappal szinte sosem láthatóak, viszont nem csak a ház körül, de a gabonatáblákban is könnyedén megélnek. Egy nőstény átlagosan 6-8 hetente, alkalmanként 8-10 utódot hoz a világra, vagyis elmondható, hogy a házi egerek rendkívül szapora állatok.

A rágcsálók

Irtásuk

Az egérirtás többnyire beltéren történik, a patkányé kül- és beltéren egyaránt. A rágcsálóirtás mérgezett csalétkekkel zajlik, szerelvényben és etetőállomásokban kihelyezve. A szerelvény védi az irtószert az időjárástól, búvóhelyet biztosít a táplálkozó rágcsáló számára, emellett az illetéktelenek hozzáférését megakadályozza. A mérgezett csalétekből történő fogyasztást követően, néhány napon belül a rágcsáló elpusztul. A korszerű irtószerekben speciális mumifikáló anyag is van, aminek köszönhetően a test kiszárad, így kellemetlen szag alig érezhető.

A csatornák patkányirtó kezelését speciális irtószerrel, illetve csatornaládával oldják meg. Ezek védik az irtószert a nedvességtől és az elsodródástól, ezen kívül nyugodt körülményeket biztosítanak a táplálkozó patkányok számára.
Számos alternatív módszert, mechanikus és ragasztós csapdákat is használnak, az utóbbit főleg egerekhez. A csapdába speciális, attraktáns anyagot tesznek, ami különösen erős vonzó hatást fejt ki a rágcsálókra. Patkányok ellen a gázosítás, a porozás és a füstölés gyakori, illetve bizonyos esetekben élve fogó csapda kihelyezés is előfordul, újabban fojtó patkánycsapda is bevetésre kerül. Azonban a hatékony technológiák használata mellett sem szabad elfeledkezni arról, hogy az irtás mellett a körülményeket is meg kell változtatni! A rágcsálók búvóhelyének felszámolása, a táplálékforrás megszüntetése rendkívül fontos, ennek hiányában a szakszerű rágcsálóirtás is csak rövid időre jelent megoldást!
A rágcsálók

Fontos viszont megjegyezni, hogy az irtási módszerek nem jelentenek végleges megoldást. Ha a körülmények kedvezőek maradnak, akkor előbb-utóbb ismét megjelennek a rágcsálók, és könnyedén el is szaporodnak. Minden esetben fontos az, hogy ne biztosítsunk ideális életteret a patkányok és egerek számára!

Ha Önnek is szüksége lenne szakszerű rágcsálóirtásra, keressen bennünket megadott elérhetőségeinken!