Darázsirtás

Darázsirtás

A darázs néhány centiméteres, általában sárga-fekete csíkos rovar, legtöbbjük társas állat, kolóniákban él. Közeli rokona a méheknek, a többi fullánkossal együtt a hangyáknak is. Fészküket faodvakban, lyukakban, vagy épületekben építik. A leggyakrabban a kecskedarazsakkal találkozhatunk.

Darázsirtás házilag

Darázsirtás házilag

Létezik néhány házilag is alkalmazható módszer, de előtte mindenképp fel kell hívnunk a figyelmét rá, hogy a darázscsípés veszélyes, és akár halálos kimenetelű is lehet! A darázsirtás kapcsán fontos tudni, hogy csak akkor lesz hatásos, ha a kolónia királynője is elpusztul, mert ha ez nem történik meg, akkor a királynő folytatja a peterakást, és a kolónia ismét fejlődésnek indul. Ha a fészek könnyen felderíthető, akkor eredményes lehet a házi darázsirtás is. A fészket maximum 25-30 cm-es távolságból, Darázsirtó spray-vel fújjuk be, ha szükséges, akár több flakonnal is!

Fontos megjegyeznünk, hogy tűzzel nem érdemes próbálkozni, mert ez esetben a darazsak csak feldühödnek, aminek súlyos következményei lehetnek. Szintén lényeges, hogy védőöltözet nélkül kockázatos elkezdeni a darázsirtást.

Ha lódarazsat észlel, akkor viszont egyáltalán ne próbálkozzon a házi darázsirtással! A lódarázs nagyon agresszíven védi a fészkét, és ha veszélyt érez, akár az egész kolóniát riaszthatja. A lódarázs irtása közben még a környéken tartózkodás is veszélyes, és tapasztalt szakemberre kell bízni a feladatot!

Darázscsapda készítése házilag

Vegyünk egy PET-palackot, és vágjunk rá egy kis lyukat, vagy vágjuk ketté nagyjából a felső harmadánál, és a felső részt megfordítva helyezzük az alsóba. Töltsünk bele valamilyen alkoholos folyadékot, de a cukros-ecetes víz is megfelel, majd helyezzük napos helyre. A darazsak belerepülnek, de kijutni már nem fognak!

Darázsirtás

Figyeljünk arra, hogy a darázscsapda ne vonzzon oda fölöslegesen még több darazsat. Ha nagyobb rajzást tapasztalunk, akkor viszont mindenképp darázsirtásra lesz szükség, mert fészek van a közelben!

A darázsirtás ára

A darázsirtás ára függ az irtás helyétől, a fészkek számától, hozzáférhetőségétől, és a darázsállomány nagyságától; a legtöbb esetben csak a helyszíni felmérés után lehet megállapítani a pontos árat, de irányadó összegként a 10.000 Ft-os darázsirtási munkadíjjal lehet számolni. A darázsirtást az esetek többségében bontás nélkül is el lehet végezni, és az irtáshoz hozzátartozik a takarítás is, vagyis nem marad utána sem szemét, sem az emberekre, az állatokra leselkedő fertőzésveszély!

A darázsirtás menete

Két darázsirtási módszer lehetséges: permetezéses, vagy porozásos. A porozásos technika akkor használatos, ha a fészek nem, vagy nem könnyen hozzáférhető. A pornak nincs szaga, és a nagynyomású bejuttatásnak köszönhetően beáramlik minden apró zugba. A permetezés hasonló, de inkább a szabadon hozzáférhető fészkeknél használják. Az irtószer hetekig hat, a por pedig két évig. A darázsirtás általában maximum 30-60 percig tart!

A darázsirtás menete

A darázsirtás során alkalmazott anyag nem káros az emberekre, állatokra és növényekre, de a fészektől távolabb nem szokás használni. Ettől függetlenül viszont a darázsirtás után a tetemeket el kell takarítani a fertőzésveszély kiküszöbölése érdekében!

Mi a teendő darázscsípés esetén?

Általánosan ezeket a gyógymódokat szokás javasolni: jeges borogatás, ecet, kalcium bevitele, súlyosabb esetben antihisztaminos injekció beadása. Túlérzékenyek, vagy darázscsípésre allergiás emberek esetén adrenalin injekciót kell beadni!

Ha darázsirtásra van szüksége, keressen bennünket elérhetőségeinken!