Csótányirtás

A csótány

A csótány világszerte elterjedt rovar, kizárólag a sarkvidékeken nem képes megélni, ettől eltekintve rendkívül alkalmazkodó; ha optimális életfeltételeket talál, gyakorlatilag bárhol megél és szaporodik. Magyarországon nagyrészt a német csótány, illetve a konyhai csótány megjelenésére számíthatunk a lakásokban. Rejtőzködő életmódot folytat, ezért a jelenléte csak akkor tűnik fel, amikor már nagymértékben elszaporodott. Főként a vizes helyiségekben található, általában a csótányirtás is ezekre a helyiségekre korlátozódik, ha viszont komolyabb a fertőzöttség, akkor a szobákban is megjelenhet, és a teljes lakásban el kell végezni a csótányirtást!Csótányirtási módszerek

Csótányirtási módszerek

A profi csótányirtás többféle módszert jelenthet, alkalmazásuk mindig az adott problémától függ. A legelterjedtebb módszer a permetezés, a legtöbbször ezt használják, amikor a méreganyagot résekbe és repedésekbe kell bejuttatni, de sávosan is alkalmazható. Ha ennél is nehezebben elérhető az irtásra kijelölt terület, akkor az úgynevezett „porozógépes” felületkezelést választják. Manapság viszont a legtöbbször használt technika a csótányirtó gélezés, más néven zselézés. Ezeken felül alkalmazhatnak még egy kiegészítő módszert, a hidegködös, vagy füstös kiűzést is.

A permetezéskor azokon a felületeken, amiken csótányok közlekednek, egy tartós méregmezőt hozunk létre. Ez semmilyen nyomot nem hagy a felületeken, és melegvérű szervezetekre teljesen veszélytelen. Főleg zsúfolt lakásokban hidegködös kiűzést használunk kiegészítésként.

A zselézésnek, vagy pöttyözésnek nevezett csótányirtó gélezésnél a hatóanyag egyfajta idegméreg, a rovar néhány percen belül elpusztul tőle. A csótány megeszi elhullott társait is, tehát a méreganyag gyakorlatilag terjed, így a teljes populációt kiirthatjuk egyetlen gélpöttyel. Ebből az is következik, hogy a gélezés után kevesebb elhullott rovart találhatunk, mert a csótány többnyire már a búvóhelyén pusztul el. A csótányirtó gélezés teljesen biztonságos, és kitűnő hatásfokkal alkalmazható erősen fertőzött helyeken is, viszont az feltétlenül szükséges, hogy a területen élő csótányok egyéb táplálékhoz ne juthassanak hozzá.

Minden esetben a helyi fertőzöttség mértéke, a területi adottságok határozzák meg azt, hogy melyik módszert alkalmazzuk, de a legbiztosabb, ha mindhármat bevetjük a teljes hatékonyság érdekében!

Mit tehetünk a csótányok megjelenése ellen?

Olyan konyhai gépet, aminek nem vagyunk teljesen biztosak az eredetében, lehetőleg ne vigyünk be a lakásba. Sokszor így terjed a fertőzöttség, ennek kizárásával megelőzhetjük, hogy a kártevők megjelenjenek az otthonunkban. Csökkenthetjük a csótányok elszaporodását, ha megszüntetjük a víz- és táplálékforrásukat. Ezzel szintén nem lehet megkerülni a csótányirtást, azonban hatékonyabb és tartósabb lesz, ha a lakásban nem biztosítunk optimális körülményeket a csótányok számára. Érdemes tudni, hogy a csótány akár a konyhai hűtőgép kondenzvizének csepptálcájából is képes beszerezni a szükséges vizet, ráadásul ez búvóhelyet, vízforrást, és meleget is biztosít. Egy szakszerű csótányirtás erre is kiterjed! Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen módon mégis bekerültek az otthonunkba, helyezzünk ki ragasztós csótánycsapdát a konyhába, egyet a szemetes mellé, egyet a hűtő háta mögé, egyet pedig a mosogató alá. A csapda nem váltja ki a csótányirtást, megfigyelésre azonban kitűnő. Ellenőrizzük naponta, és ha csótányt találunk benne, hívjunk szakembert!

Ha csótányirtásra lenne szüksége, keressen elérhetőségeimen!