Az ágyi poloska (Cimex Lectularis)

Az ágyi poloska sajnos igen elterjedt vérszívó, az utóbbi években sok gondot okoz Magyarországon is. Talán a legtöbb kellemetlenséggel járó élősködő, ami rendkívül rejtett életmódot él, így jelenlétéről gyakran csak akkor szerzünk tudomást, amikor reggel poloskacsípésekkel borítva ébredünk.

Az ágyi poloska biológiája

Az ágyi poloska vörösesbarna színű, szárnyatlan, szipókás rovar, kifejléssel fejlődik, és akár 2 évig is él. Nagyjából 4-8 milliméteres, a nőstény mérete meghaladja a hímét. Az ágyi poloska nőstény élete folyamán naponta 2-3 petét rak, melyekből nagyjából tíz nap alatt kelnek ki a lárvák, amik öt vedlés után válnak ivaréretté. Szapora vérszívó, ivadékainak száma évente akár 4000 is lehet!  A vedlésekhez feltétlenül vérszívásra van szüksége, enélkül a fejlődése megáll, a teljes kifejlődés ideje nyáron két hónap. A poloska éjjel a bőrt átszúrva vérrel táplálkozik, jóllakottan a teste bíborszínűvé változik. Legszívesebben emberek vérét szívja, azonban tartós éhezés esetén állatokat is megtámad. Melegben minden második napon, hűvösebb időben hetente szív vért, ami akár 10 percig is tart. A vérszívásra alkalmas helyet a szívókája végén található érzékszervvel találja meg. Leggyakrabban a boka és a csukló táján szúr, a viszketés azonban a csípés után csak órákkal jelentkezik. Tájékozódását az ember hő- és széndioxid kibocsátása segíti, érzékszervei rendkívül fejletlenek.

Az ágyi poloska kerüli a fényt és szinte minden szűk helyen képes elrejtőzni, az ágyon kívül könyvek és ruhaneműk között is megbújik, de a képkeretek, függönytartók, csillárok felfüggesztési helyeinél, a felső ablakkeretnél, vagy a falrésekben is tartózkodhat. A nedves, nyirkos helyiségeket nem kedveli, a konyhában és a fürdőszobában csak rendkívül nagy fertőzöttség esetén található meg. Hidegben rendkívül sokáig életben marad, szobahőmérsékleten pedig akár 2-3 hónapig is kibírja táplálék nélkül. Természete egy adott helyhez köti, amennyiben táplálkozási lehetősége, rejtett életmódja zavartalan, azt nem szívesen hagyja el, viszont az ember által elhagyott helyekről egy idő után ő is eltűnik.

Az ágyi poloska csípése

A poloska szúrása fájdalmatlan, az alvó embert legtöbbször a takaróval nem fedett testrészeken éri, a szúrások gyakran csoportokban találhatóak meg az érintett bőrfelületen. A csípést kis piros folt jelzi, a fájdalom és a viszketés sokszor csak órák múlva jelentkezik. Érzékenyebbeknél a csípés erősen viszkető, égő érzést vált ki, és csalánkiütés-szerű tünetek kíséretében hólyagok is kialakulhatnak, egyes emberek szervezete ezzel szemben egyáltalán nem reagál a poloska csípésére. Nyálmirigyének váladéka véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmaz, ami az emberi szervezetbe jutva bőrirritációt, duzzanatot és gyulladást okoz. A viszketés gátolja a pihenést, ennek következtében a poloskacsípés megakadályozza a nyugodt alvást, emellett fáradtságot, szellemi és fizikai leromlást is okoz, valamint csökkenti az ellenálló- és munkaképességet is. Ürüléke egyértelműen allergizáló, jellegzetes szaga pedig kifejezetten kellemetlen. Laboratóriumi körülmények között több fertőző betegség terjesztésére is képes, de a természetes populációi nem adnak át kórokozókat. Ugyanakkor az emberek egy túlérzékeny csoportjából az ágyi poloska jelenléte kórosan pszichés tüneteket válthat ki, igen gyakori a fóbiás tünet. A probléma megállapításában, illetve az esetleges rovarfóbia azonosításában a poloskairtás szolgáltatással foglalkozó szakembereknek igen fontos szerepük van.

Az ágyi poloska terjedése

Az ágyi poloska döntően passzív módon terjed, leggyakrabban különféle használati tárgyakkal, bútorokkal, csomagokkal. Központi fűtéses lakóházon belül a szomszédos lakásokba a csövek áttörési helyein, panelhézagokon, strangokon, védőcsöveken keresztül is átjut, de többnyire mi magunk hurcoljuk be a lakásba. Körfolyosós házakban nem ritka, hogy az ágyneműből rázzák le az ágyi poloskát az alsóbb szintekre, ahonnan a nyitott ajtón, vagy ablakon át jut be a lakótérbe. A világ nyitottsága, illetve a hazai gazdasági és szociális helyzet egyaránt az ágyi poloskának kedvez. A hostelekben megszálló turisták hozzák-viszik az ágyi poloskákat, repülőgéppel pár óra alatt kontinenseket szelhetnek át, a hazai lakosság pedig gyakran vált albérletet, illetve szerez be használt bútort. A körülmények a profi poloskairtástól is visszatartják a megrendelőt, emiatt az utóbbi tíz évben robbanásszerűen nő az ágyi poloska bejelentések száma.

Az ágyi poloska terjedésének megelőzése

Nagyon fontos a megelőzés! Soha ne vigyünk haza lomtalanításból bútort, mert lehet, hogy éppen ágyi poloska miatt került kidobásra! Legyünk óvatosak minden használt tárggyal, különösen a hálószobából származó darabokkal! A vendégek is behurcolhatják, különösen akkor, ha előzőleg valamilyen hostelben, hotelben, vagy egyéb szálláson töltötték az éjszakát; az ágyi poloska könnyen megbújhat egy utazótáskában is, a célnál pedig csak elbújik, aztán éjszaka előmászik, vért szív, majd szaporodik!

Mi a teendő, ha ágyi poloskára gyanakszunk?

Az ágyi poloska felderítése olykor a szakembert is próbára teszi, gyanú esetén csak az ágy környéki poloska búvóhelyek makacs átvizsgálásával fedezhető fel, jelenlétére egy kezdődő poloskafertőzöttségnél csak ürülék, vagy lárvabőrök utalnak, rejtőzködő életmódja nagyon megnehezíti a felderítést. Az irtása sem könnyű, mert egyrészt nehéz a felkutatásuk, nyomaikat gyakran csak tapasztalt gázmester, vagy szakképzett irtó szakember képes azonosítani, másrészt nagyon ellenállóak például az irtáshoz használt szerekkel szemben.

Ha tüneteket tapasztalunk, ne végezzünk házilagos irtást, mert nem vezet eredményre, viszont a poloskák ellenálló képességét növeli, amit tovább is örökítenek, és ne rendeljünk cégtől sem, amíg nem tudjuk, hogy mivel állunk szemben! Ha a házilagos szemle nem vezet eredményre, akkor rendeljen szakembertől ágyi poloska felderítést, és ha az pozitív előjellel zárul, akkor jöhet a poloskairtás! Cégünk és megbízott szakembereink több mint tíz éve végzik az ágyi poloskák irtását, napi szinten több alkalommal, ez idő alatt több ezer esettel találkoztunk! Ha biztosra menne, keressen bennünket!

Ágyi poloskával kapcsolatos tévhitek

Az ágyi poloskákkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering, amiket pedig nem árt tisztázni, hiszen az ellenséget alaposan meg kell ismerni ahhoz, hogy le tudjuk győzni. Sokan csak akkor ismerkednek meg ezzel az élősködővel, amikor szemtől-szemben találják magukat vele, és nem tudják, hogyan szabaduljanak meg tőle.

Az ágyi poloskát egyszerű rovarirtókkal, illetve házi praktikákkal szinte lehetetlen végleg kiirtani. A kártevők egyszerűen fel sem veszik ezeket a mérgeket vagy alkalmazkodtak hozzájuk. A valódi megoldás a szakszerű ágyi poloska irtás.

Az ágyi poloskát sokan az igénytelen, koszos, rendetlen helyekhez kötik, ám ez nem igaz. Az ember vonzza, így bárhol megjelenhet ez az állat, különösen, mert nagyon könnyű behurcolni azt. Akár egy utazás alkalmával, egy használt bútor megvásárlásával is bevihetjük az otthonunkba.

Sokan azzal próbálnak véget vetni a poloska kálváriának, hogy kidobják az ágyat vagy magas lábakon álló vaságyat vesznek. A poloska nemcsak az ágyban tanyázik, inkább annak 1,5-2 méteres környezetében, illetve a fém ágyra is ugyanúgy fel tud mászni. Ha éhes, nem állítja meg a villanyfény sem, amit sokan elrettentésül kapcsolnak éjszaka.

Szakszerű ágyi poloska irtásért keressen minket bizalommal, és szabaduljon meg végleg a kártevőktől!

Ágyi poloskával kapcsolatos tévhitek